Gudrun Schyman

Publicerad 04.02.2015 kl. 12:20
 

Gudrun kom på besök. Jag blev hurja svettig. #morgonöppet

A photo posted by Julie Ebbe (@juliaedde) on

 

Jag hade helt tänkt mig att vi skulle ta en glad selfie efter intervjun, jag och Gudrun Schyman. Det blev nu inte av, dels för att jag är så feg, dels för att hon hade bråttom vidare men också för att så fort den röda lampan slocknade och vi tackade och Schyman gick iväg så bröt den nervösa svetten ut som en efterreaktion.

Jag kan inte påstå att Schyman är någon slags idol - jag beundrar henne som politisk debattör men är inte helt överens om allt som hon och FI står för. Med det sagt går det inte att förneka att jag var oerhört starstruck imorse.

Intervjun finns att läsa och lyssna på i sin (14 minuter långa) helhet här!

Julie
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 3 med bokstäver?

Den där som tappar bort nycklarna

Nämnde jag någonsin att mina hemnycklar kom till rätta igen? Kanske inte.

Det visade sig i alla fall att jag - precis som jag misstänkte - hade lämnat dem i soprummet den där kvällen då jag var på promenad med hunden. Under de 20 minutrar jag var borta hade en granne hunnit ta dem till vara. Följande dag hängde en lapp på ytterdörren om att ett nyckelknippe hittats i soprummet. Fick dem tillbaka samma eftermiddag. Slutet gott, allting gott.

För några timmar sedan kom jag och Pilten tillbaka hem från Borgå. Traskade in på gården och möter grannen som hittade nycklarna. Hennes dotter åker sparkstötting medan hon joggar efter. Vi hälsar. När jag passerar dem hör jag flickan säga:

"Mamma, är det där inte hon som tappar bort sina nycklar?"

Jepp, that would be me. Tydligen är jag nu den där som tappar bort sina nycklar.

Julie
Publicerad 17.04.2016 kl. 22:48

I exil där solen alltid skiner

Det blir Borgå för hela slanten detta veckoslut. Jag och Pilten ska hoppa på en glad liten buss och tillbringa hela helgen hemma hos min mamma. Jag ser framför mig soliga promenader i Gamla stan, kaffe på torget och - en av huvudorsakerna till att det blir just detta veckoslut - det stora barnloppiset på söndag.

Samtidigt får sambon sin mycket efterlängtade egentid. Det gör oss nog gott att vara ifrån varandra nu och då. Låta den andra vara ensam hemma och göra sin grej. Ta sig tid åt intressen som i och med barnet har allt mindre utrymme till vardags.

Det ska bli ljuvt.

Julie
Publicerad 15.04.2016 kl. 15:50

Skitdagen vol. 2

Sökte ett jobb för ett tag sedan, ett jobb som jag jättejättejättemycket ville ha (såklart, annars skulle man väl inte söka). Jag visste från början att konkurrensen är hård och att jag inte har så stora chanser. Mycket riktigt hade jobbet 113 sökande från hela Norden. Men ändå, man hoppas ju alltid lite.

Idag kom det, tack-men-nej-tack-mailet. Lipade i en minut, sedan skärpte jag mig och hoppade på cykeln till jobbet.

Halvvägs, det vill säga när jag passerat Tölöviken, lossnade plötsligt cykelns styre. Ja, du läste rätt: styret lossnade.

Bara att hoppa av och snällt traska sista biten. Som tur råkar det finnas en cykelreparerare på jobbet den här veckan, han var vänlig nog att dra åt skruven åt mig så att jag åtminstone kan cykla hem med livet i behåll. (Och sedan måste jag kolla vad fan det är som händer, det är andra gången sen jag köpte den cykeln som det där händer. Livsfarligt).

 

Fick-inte-jobbet-och-sedan-gick-cykeln-sönder-morgonmål. Skitliv.

Kuva, jonka Julie Ebbe (@juliaedde) julkaisi

 

Köpte en buhu-det-är-synd-om-mig-glass och -skraplott på vägen. Livet vinner: jag vann 10€ på lotten! 

Julie
Publicerad 14.04.2016 kl. 10:33

Skydda madrassen, för guds skull!

Jag ska inte gå in på närmare detaljer, men låt oss bara säga så här: inatt har vi upplevt en major diaper failure för första gången.

Såpass major att lakanen byttes, madrassöverdraget måste i tvätten, madrassen fick sig ett gnugg med fuktig trasa och vi surfade omedelbart in på ikeas hemsidor och beställde hem ett vattentätt madrasskydd.

Fick redan för veckor sedan av en kollega tips om att skaffa vattentätt mellanlakan också till vår säng (inte bara barnets, alltså), för även om man inte samsover så springer många kids ju i föräldrarnas säng i många, många år - och olyckor sker. Jag lade det bakom örat och tänkte att det nog är en god idé. Sen glömde jag bort det.

Vi lärde oss detta the hard way: skydda madrassen. För guds skull, skydda madrassen!

Julie
Publicerad 13.04.2016 kl. 10:24

Rekorddålig dag

Jag vet inte vad det är med den här tisdagen, men den har varit riktigt rövdålig från början till slut.

Inledde starkt med att försova mig rejält. Klockan åtta hade jag tid hos terapeuten, jag vaknade med ett ryck ganska exakt tio i åtta. Jag som hade tänkt tvätta håret och i lugn och ro sminka mig och sådär.

Istället sov jag genom tre väckarklockor, glömde deodoranten, väckte barnet med mitt ryck och mina svordomar - och lämnade kaos bakom mig när jag svettig och yrvaken trampade iväg fem minuter senare. Och glömde så klart hjälmen hemma.

Pilten var en sväng på jobbet idag, medan sambon filmade spelrecension. Jag som brukar skryta med hur lätt det är att ha med honom - han chillar för sig själv på golvet och man kan jobba i lugn och ro samtidigt. Pyttsan. Idag bara gallskrek han. Till slut fick jag tyst på honom med bröstet - och fick samtidigt lära mig att editera både bild och ljud med bara min vänstra hand. Nåt att lägga till på cv:t om inte annat.

Någongång under dagen, någonstan på Yle, tappades Piltens mössa bort. Piltens fina Marimekko-mössa med biltryck, som är min lillebrors gamla. Harmen.

Och så kommer vi hem till detta:

messenger-quick-cam-1460474287443

Totalförstörd cykelhjälm. Tack hunden. Skithunden.

Som körsbäret på tårtan tappade jag bort mina nycklar när jag nyss var ute på promenad. Gick samma runda en gång till, frågade emotkommande människor om de sett dem, sprang som en yr höna runt i närbutiken ifall de råkat falla där - utan resultat.

Kom hem med gråten i halsen och känner bara att den här dagen snart skulle kunna ta slut. Som den här dagen sett ut skulle det inte förvåna mig om jag hamnat i limbo och kommer att återuppleva hela skiten imorgon igen.

IMG_20160412_182652

Som tur har jag Pilten. Och min ljuvliga man som när jag kom bedrövlig kom utan nycklar genast begav sig ut för att hitta dem. Tyvärr hittade han inte heller dem. Bra att börja tapetsera kvarteren med lappar i hopp om att någon kanske plockat upp dem.

Julie
Publicerad 12.04.2016 kl. 21:04

Cykeldaijun

Det finns bara en sak som är daijugare än att cykla utan hjälm, och det är att cykla utan hjälm med hjälmen dinglandes på styret.

 

Jag ska medge: fram tills jag blev gravid var jag daiju variant ett, dvs jag använde inte cykelhjälm. Inte under tonåren heller, fast jag cyklade mycket då. Eller i Sverige där jag inte sällan cyklade hem från nattklubben. Minnena från de cykelturerna är ofta disiga, med inslag av "wauuu det går så fort och smoooooth!". Don't drink and drive, kids. Det är ren tur att jag överlevde.

Sen blev jag som sagt gravid och kände att jag måste ha hjälm. Tänkte att det skulle vara just typiskt att precis när något nytt och spännande händer i mitt liv så skulle jag gå och vurpa med cykeln och spräcka skallen.

Idag glömde jag hjälmen hemma, och skämdes faktiskt hela vägen. Det verkar ha skett en förändring också här i Finland de senaste åren - tycker att de allra flesta nu för tiden cyklar med hjälm. De som inte gör det är mest daijun. Det är en så billig livsförsäkring, trots allt.

Slutade skämmas när en daiju av variant två kom emot med hjälmen dinglandes på styret.

Nå, slutet gott, allting gott - jag kom levande till jobbet. Nu håller vi tummarna för att jag kommer levande hem igen.

Julie
Publicerad 11.04.2016 kl. 12:33

Piltens nya tricks

Hur får ni era kids att dricka vatten?

Ju mindre ersättning och bröstmjölk vi har på menyn, desto mer vatten borde Pilten ju få i sig. Ännu är det såklart ingen panik men så småningom skulle det ju vara bra att hitta ett sätt som funkar.

Jag trodde vi hade det för en vecka sedan. Han har sörplat ur snapsglas tidigare, vilket har gått sådär, men så introducerade vi sugröret och efter några försök hiffade han grejen. Jess! tänkte jag. Det klottar mindre och fungerar bra, och ungen får i sig vatten. Perfekt.

...tills en annan lampa tändes i Piltens huvud. 


Så nu dricker han igen ingenting. Bara blåser bubblor. Och för varje gång blir han mer och mer full av skratt.

Det är ju urgulligt men ger mig huvudbry. Pipmugg vill han inte alls ha och tuttflaska är ju inte direkt ändamålsenligt heller. Hm.

Julie
Publicerad 11.04.2016 kl. 11:00

Välkommen till Lilla Berlin

Nåja, hörni, om ni inte redan läst den - in med er

 

lillberlin
Julie
Publicerad 11.04.2016 kl. 10:09

Wannabe fotograf

Har lajvat fotojournalist den här veckan. Gjorde ett inslag om grannsämja och vårtalko i måndags och som case hade jag ett helt fantastiskt hus i Trä-Vallgård.

Radioinslaget gick ut igår (och kan lyssnas på här), men webbartikeln publiceras först på söndag. Den har jag pynjat med hela dagen idag och - om man får säga det själv - jag blev sjukt nöjd! Helheten blev jättefin och väger upp för eventuella brister i bilderna.

väggklipp

Smakprov från kommande artikel.

Jag är ju ingen fotograf egentligen, men inför den här juttun har jag faktiskt laddat batteriet och startat upp min egna systemkamera. Den är i modern teknologi-mått mätt gammal - jag fick den i studentgåva 2009 - och av nybörjarmodell (Canon 1000D). Men den tar skapliga bilder, och tack vare kolleger som är mer erfarna med kameran har jag lärt mig liiiite om grejer jag kan ställa in själv för att få bra foton, och inte bara köra allt på automatik.

Jag märker att jag börjar ha lite öga för foto också, vilket är roligt. Jag tror att mycket handlar om att jag under året på Huvudstadsregionens redaktion var tvungen att lära mig att fota, för där gjorde vi det hela tiden.

Har rentav blivit inspirerad att börja fota igen. Kameran har ju legat i vila i ett par år. I något skede kunde jag kanske till och med uppgradera till något lite bättre.

Sen nångång, alltså, när jag är rik och berömd. Hehe.

Julie
Publicerad 08.04.2016 kl. 20:17

Ett svettigt inlägg

Det känns som om jag blivit svettigare sedan jag födde barn, kan det stämma? I synnerhet ryggsvett är en nykomling som jag inte haft problem med tidigare.

Förstås är det ju värsta eftersvettsäsongen just nu. Det är lite kyligt ute så man måste klä sig varmt - men inte så kyligt att man skulle frysa. Så går man i relativt rask takt, känner hur kinderna blir röda och lungorna renas med den friska morgonluften.

Och så fort man kommer in och klär av sig ytterkläderna bryter den ut, en alldeles grym eftersvett. Man perspirerar som en idiot.

Man borde på något sätt få till den perfekta kombinationen av lagom varma kläder med exakt rätt takt på gåendet. I letan efter det.

Julie
Publicerad 08.04.2016 kl. 10:10

Julie, 27. Reporter/programledare på Svenska Yle. Litteraturstudent. Hon. Mamma. Feminist. Tjock.

Skriver om barnet jag aldrig skulle ha (men vilken tur att jag ändrade åsikt), om studierna i litteratur, om jobbet, om mitt psykiska mående som stundvis är inte-så-bra och - ibland när det kokar över - feminism och genus.

Jag twittrar också. Och instagrammar.

Linked In.

Kontakt: julie.ebbe@yle.fi

Follow on Bloglovin

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

BLOGGAR JAG LÄSER, LÄS DU OCKSÅ

Anne
Björn
Blondinbella
Catzo
Ellen
Eva
Fanny och Nanne - Magpåsarna
Frida
Helena
Kaisa
Lady Dahmer​
Muffins
Rebecca
Sandra
Wait but Why

BEST OF

"Det är ett mirakel att du är gravid"
Privilegiet
"En riktig karlakarl"
Tips inför kvinnodagen
Pojkfärger och flickfärger
Mätt på idioti
Ett litet steg för mänskligheten, ett stort steg för mig
De stora, stora känslorna
Gudrun Schyman
Döden, döden, döden #2: radera de döda
En studie i selfies

MATERIAL PÅ ANNAT HÅLL

Det är inte boken som konverterar, det är sällskapet
"Jag kan inte fixa hela Indien men jag kan hjälpa några"​
Fyra år sedan gruppvåldtäkten i Delhi - vad hände sedan?​
Barn med funktionsnedsättning måste också höras​
Välkommen till Lilla Berlin
Sexuella trakasserier på jobbet
"Akta dig för skåpbilar" - den moderna tidens fula gubbe​
Uppsägningarna vid HU - "Bandet till universitetet borta"
Valdebatt: ”Esbo ger sina pengar åt skattesmitare”​
Valdebatt: "Folket behöver mera poliser"​
Hotellkung: Vi norrmän ger oss inte​
Gudrun Schyman: Klart Helsingfors behöver genusplogning​
Tusentals ägg gömda i Munksnäs​
"Helsingfors är både by och storstad"​