En studie i selfies

Publicerad 04.08.2014 kl. 17:16

Jag tar ofta selfies. Min telefon är smockfull av bilder på mig själv, de flesta ganska dåliga. Men inte ens de bra ser i regel dagens ljus, för jag fegar sen ändå alltid ur.

För hur jag än gör så känns det fejk och iscensatt. Le naturligt - poserande. Poserande - poserande. Drömska blickar som inte låtsas om att bli fotograferade - proserande. Det känns som att det inte går att ta en bild på sig själv utan att på sätt eller annat vara tillgjord.

Lösningen brukar vara att jag grimaserar. Gör roliga miner, så verkar det som att jag är självironisk.

Idag hade jag igen en liten selfiesession, men fegade ur som vanligt. Sedan ångrade jag mig och slängde ihop mina favoriter till ett kollage istället. Kan man få ta en selfie nu och då och bara se lite normalt, stelt, tillgjort snygg ut? Ja det kan man.

P.S. Bilden där jag skrattar är faktiskt geniun, men även om den är det så känns den tillgjord, eftersom jag tagit den själv. Aldrig kan man vara nöjd.

Julie
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 5 med bokstäver?

Rensar lite

Har idag gjort ett radioinslag+webbartikel om ett ämne som tenderar att sprida sig till de mörkaste av internets hörn och locka fram trollen för smutskastningskampanj.

Det går så klart inte alltid så, men jag har i vilket fall som helst garderat mig genom att rensa bort Piltens namn från min blogg. Att jag är a) journalist b) kvinna (för sjukt nog spelar det ju en roll) och c) ibland skriver artiklar om ämnen som kan få spridning åt ett icke-önskvärt håll ska inte drabba min pojk.

Så från och med nu nämns Pilten inte vid namn. Bara som Pilten.

Jag har så klart funderat väldigt mycket på det där, hur man ska göra med barn och internet. Jag har ju publicerat bilder på honom innan (vetefan om inte jag måste sluta med det också) och också nämnt vid namn. Och det har kännats helt bra.

Men det gör inte det mera. Eller i alla fall inte just nu, då risken finns att det kan skada honom.

Så. Här kan man ta del av artikeln om Soldiers of Odin, adressen som tackar nej till deras gatupatruller i Joensuu och skinina på 90-talet. Jeje.

Julie
Publicerad 07.01.2016 kl. 18:37

Oj men hej

Gott nytt år alla två läsare! Hoppas jul och nyår har varit härligt! Det har det för mig.

Har idag återvänt från Sverige där vi varit i en vecka, hemma hos sambons föräldrar. Fick komma rakt från flygfältet på jobb efter att ha spenderat natten på ett hotell på Arlanda pga diverse strul, så nu är jag lite vimmelkantig. Som tur fick jag en mjukstart på året så den lilla hjärnkapacitet jag har räcker väl.

Ska återkomma när jag har lite mer tid (typ hela resten av veckan, eftersom jag frilansar och bara hade en jobbdag inprickad den här veckan), för det finns massor på hjärtat.

Tills vi höres igen,

Julie

Julie
Publicerad 04.01.2016 kl. 13:45

Ett litet steg för mänskligheten, ett stort steg för mig

Idag har jag äntligen gjort något jag borde ha gjort för 10 år sedan: jag har bokat en tid till en psykoterapeut.

Jag har lidit av ångest i 10 år. Give or take. Gått sporadiskt hos diverse skolpsykologer, kuratorer, ungdomsmottagningar. Alla har varit överens om att jo, du behöver nog hjälp. Två veckor senare har jag fått ta depressionstest på nytt och vips! så är jag frisk. Vi kommer aldrig in på roten till problemet. Jag "repar mig", dvs lyfter muren pånytt. Det hände allra senast i fredags då jag var hos en läkare som i sitt utlåtande skrivit att jag är lugn, sansad, gråter inte, "nedstämdheten har börjat för två veckor sedan". Nå, riktigt så är det ju inte. 

När jag flyttade till Sverige för 6 år sedan började panikattackerna. De kom i tid och otid, på nätter, i sändning, hemma i sängen, på spårvagnen. Jag har själv lyckats få dem under kontroll så i dagsläget kommer de aldrig längre än en diffus ångestklump i bröstet. 

Men ändå. Det sitter och gnager, och när min kompis för 1½ sedan försvann och sedan hittades drunknad tog det fart igen. Och den här gången bestämde jag mig för att nu, nu ska jag en gång för alla ta tag i det här!

Och det gick jättebra! Jag fick träffa läkare och psykiatrisk hälsovårdare, fick en tid till psykiater...

....och sedan blev jag gravid. Och när man är gravid är det inget bra tillfälle att påbörja terapi. Överenskommelsen var att jag under sommaren efter förlossningen hittar en psykoterapeut åt mig, kommer på återbesök till psykiatern på hösten och sedan ska jag få påbörja min terapi allra senast i januari, med stöd från kela.

RiIktigt så gick det nu inte. Sommaren kom och gick, och jag var fullt upptagen med att vänja mig vid min nya livssituation. På rådgivningen log jag och sade att allt är bra. Hemma grät jag dagligen, över än det ena, än det andra. Grät och ammade. Hade ångest över att jag inte tagit tag i det där med terapin.

Varje gång jag har varit påväg till rådgivningen har jag lovat både mig själv och sambon att ta upp mitt mående, men varje gång har jag bara lett och konstaterat att allt är bra. Jag är tyvärr en mästare på att dölja det.

Men på det senaste besöket var sambon med och när jag än en gång själv inte förde det på tal så gjorde han det till slut.

Och nu är bollen igen i rullning. Först med fredagens läkarbesök som ju var lite av ett fiasko. Men det allra största är att jag äntligen äntligen äntligen har en bokad till en psykoterapeut. Jag hoppas att det ska natsa på första, det är så himla tungt att försöka hittai djungeln bland terapeuter, deras specialiseringar, språkkunskaper och möjligheter att ta sig an nya patienter.

Ett enormt steg. Äntligen ska jag få det här eländet under kontroll.

Julie
Publicerad 14.12.2015 kl. 10:16

Tröstäta

Kokade fudge igår kväll. Vitchoklad-turkiskpeppar. De är till julafton.

Men idag är jag så deprimerad att jag inte kan låta bli att gå i kylskåpet precis hela tiden. Det här jävla vädret, det här jävla livet.

Åh suck.

Julie
Publicerad 09.12.2015 kl. 17:18

Midnatt råder

Hejhej. Här sitter jag igen vaken mitt i natten. Har inte så mycket att säga idag, så jag nöjer mig med att bjuda på en bild på det lilla livet.

 

Den här bilden skickade jag till min mamma i söndags. Med risk för att låta som en gammal klyscha: det är i synnerhet i tider av sorg som man bör påminnas om att livet alltid går vidare och varje ny liten människa är som en gnutta hopp.

Morfar ska begravas i början av januari. I enlighet med hans önskan ska han få sin sista vila i släktgraven i Borgå. Det känns bra.

Julie
Publicerad 08.12.2015 kl. 00:01

Vi ses på andra sidan, Morfar

Igår dog min Morfar. Det var väntat och samtidigt inte.

Min Morfar var gammal och i dåligt skick. Sedan någon gång i somras har han legat på sjukhus och under hösten fått först sitt ena ben amputerat, och sedan det andra. Att han överlevde de operationerna var två små mirakel i sig, för gubben var i så risigt skick redan innan att vissa grejer som borde ha krävt operation inte blev av för narkosläkaren konstaterade att han inte skulle överleva nedsövning.

Min mamma kom hem från en tvåveckors resa i Sydamerika i lördags. Då var han redan medvetslös och andades med stort besvär. Sedan vaknade han aldrig igen, och på söndag morgon bar det av. På självständighetsdagen, då hela landet flaggade. Bra dag att fara på. 

Det var väntat och samtidigt inte, skrev jag, och så är det väl ofta i fall där människor är sjuka och man VET att de inte har länge kvar att leva. Man blir överraskad och ledsen ändå.

Men med min Morfar var det lite extra. Han har varit klen i många år redan. "Jag dör nog snart", sade han varje gång man besökte honom. Han har varit inlagd tidigare, fallit, fått åka akut in. Han både rökte och drack, och samtidigt åt han ingenting. 

Men han var seg och överlevde. Till slut har det blivit så att jag på något sätt trodde att han aldrig skulle dö.

Min Morfar Totto. Vilken karaktär han var. Snäll under sitt barska yttre. Samlade på elefanter. Var en klippa på att fotografera, fotograf som han var.

Fyfan vad jag kommer att sakna honom.

Julie
Publicerad 07.12.2015 kl. 13:31

Konstlördag

Hade en av de där kvällarna då jag bara inte får sömn igår kväll. Låg vaken till 4-snåret och lyssnade på stormen och stirrade på barnet. Tänkte att dagen skulle få bli en lugn en. Det blev den inte.

Men jag hade lovat mig själv att jag i alla fall skulle ta mig iväg till Luckan på konstauktion till förmån för ensamkommande flyktingbarn. Hade egentligen inte tänkt köpa nåt men hem gick jag med hela tre tavlor av Marika Maijala. 

 

 

Gick på auktion, skulle bara titta. Kom hem med Puff, Killi och Nisse. #marikamaijala

A photo posted by Julie Ebbe (@juliaedde) on

 

Jag köpte egentligen bara två av dem. Det finaste var att efter själva auktionen kom en dam fram till mig och gav (!!!!) mig den tredje. Hon hade ropat den åt sig men konstaterade att den ju passar ihop med mina två, och hon hade dessutom kommit bara för välgörenhetens skull och hennes barnbarn var ändå såpass stora att de kanske inte behövde dem på samma sätt.

Så jag fick den. Fick nog en liten liten tår i ögat. Så fint. Tavlorna kommer att komma upp i piltens rum någon gång i framtiden när han får ett. Det kommer bli så fint.

Nu har jag sedan jag kom hem stått i köket oavbrutet. Resultatet är chokladfudge med cashew och flingsalt, en rulltårta med pepparkakssmak, fänkålsfocaccia och batatsoppa. 

Huh.

Julie
Publicerad 05.12.2015 kl. 20:57

Den jobbande morsans dåliga samvete

Är inne på sista halvtimmen på min sista arbetsdag för den här gången.

Jag måste säga att det är väldigt skönt att jobba lite mellan varven. Upptäcka att vissa saker verkar sitta i ryggraden. Träffa kolleger. Tänka på annat än nästa blöjbyte. Göra annat än hålla koll på att pojken andas när han sover på balkongen och babymonitorn har varit tyst en längre stund. 

Konstigt nog känner jag mig till och med ännu mera självsäker än innan jag gick på ledighet. Men kanske det just handlar om upptäckten att jag nog fortfarande kan.

Man kan ändå inte komma ifrån att jag saknar pilten något oerhört på dagarna. Varje kaffepaus, varje tankepaus. Undrar hur han har det, hur det går för mansfolket där hemma.

Och han har saknat mig, det lilla livet. Igår hade han bara gråtit och gråtit. Lugnade ner sig så fort jag kom hem och tog honom i famnen. Hjärtat brast och jag tänker: hur ska jag någonsin komma iväg och jobba heltid igen?

Och ja, visst knackar det dåliga samvetet på lite. Är inte den duktiga modern som stannar hemma med ungen i evighet. Ord som uttalats av en kollega med ungefär jämngammalt barn spökar ibland. "Jag ska nog vara hemma så länge jag bara får". Försöker tänka att det är en bra sak att jag börjar jobba igen. Låter pappan ta hand om och bonda med barnet. Pilten har ju i princip levt fastlimmad i min kropp tills nu.

Sådana tankar en torsdagskväll. Dags att börja åka hem så småningom.

Julie
Publicerad 03.12.2015 kl. 20:55

Åtta timmar ifrån barnet

När man helammar men har varit åtta timmar ifrån sitt barn.

Aj säger jag bara. Aj så satan.

Julie
Publicerad 01.12.2015 kl. 20:01

Jännän äärellä

Sambon är för tillfället sjukskriven. Det är så klart tråkigt i sig, men öppnar samtidigt upp för att jag kan tacka ja till inhopp.

Vilket jag har gjort. Ska hoppa in på min senaste redaktion, Yle Huvudstadsregionen, och göra en kvällswebbtur idag. Är excited och nervös. Det ska bli roligt att jobba lite igen, samtidigt som jag aldrig varit ifrån pilten så här länge förut. 4 timmar max.

Det vållar ju lite grann problem, i och med att jag fortfarande helammar. Problemet är inte pilten, han tar ju flaska vid behov och vi har frysen full med det vita guldet. Problemet är jag. Eller snarare mina stackars tissar. Jag kan känna en mjölkstockning komma på mils avstånd. Det är kanske lite osakligt att hiva fram bröstpumpen på jobbet.

Nå. Ska slänga lite smink i min trötta babyföräldernuna. Unnade mig själv ett nytt, illrött läppstift för ett par veckor sedan. Med den nyansen kan inget gå fel!

 

Julie
Publicerad 01.12.2015 kl. 12:00

Julie, 27. Reporter/programledare på Svenska Yle. Litteraturstudent. Hon. Mamma. Feminist. Tjock.

Skriver om barnet jag aldrig skulle ha (men vilken tur att jag ändrade åsikt), om studierna i litteratur, om jobbet, om mitt psykiska mående som stundvis är inte-så-bra och - ibland när det kokar över - feminism och genus.

Jag twittrar också. Och instagrammar.

Linked In.

Kontakt: julie.ebbe@yle.fi

Follow on Bloglovin

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

BLOGGAR JAG LÄSER, LÄS DU OCKSÅ

Anne
Björn
Blondinbella
Catzo
Ellen
Eva
Fanny och Nanne - Magpåsarna
Frida
Helena
Kaisa
Lady Dahmer​
Muffins
Rebecca
Sandra
Wait but Why

BEST OF

"Det är ett mirakel att du är gravid"
Privilegiet
"En riktig karlakarl"
Tips inför kvinnodagen
Pojkfärger och flickfärger
Mätt på idioti
Ett litet steg för mänskligheten, ett stort steg för mig
De stora, stora känslorna
Gudrun Schyman
Döden, döden, döden #2: radera de döda
En studie i selfies

MATERIAL PÅ ANNAT HÅLL

Det är inte boken som konverterar, det är sällskapet
"Jag kan inte fixa hela Indien men jag kan hjälpa några"​
Fyra år sedan gruppvåldtäkten i Delhi - vad hände sedan?​
Barn med funktionsnedsättning måste också höras​
Välkommen till Lilla Berlin
Sexuella trakasserier på jobbet
"Akta dig för skåpbilar" - den moderna tidens fula gubbe​
Uppsägningarna vid HU - "Bandet till universitetet borta"
Valdebatt: ”Esbo ger sina pengar åt skattesmitare”​
Valdebatt: "Folket behöver mera poliser"​
Hotellkung: Vi norrmän ger oss inte​
Gudrun Schyman: Klart Helsingfors behöver genusplogning​
Tusentals ägg gömda i Munksnäs​
"Helsingfors är både by och storstad"​