Late night funderingar

IMG_20160313_230647

Sitter här och grubblar över framtiden, vet ni. Jobb fram till slutet av sommaren - och sen då? Ja gud, vem vet. Igen.

Ofta tänker jag att jag verkligen vill sadla om. Göra något annat, söka mig till en bransch där jag inte behöver leva med nollavtal eller korta vikariat, en bransch där det skulle finnas ens en gnutta hopp om en fast anställning.

För jag är just så traditionell och trygghetssökande. Jag vill ha ett stadigt jobb så att jag kan forma mig själv en stadig tillvaro, ett tryggt hem, en trygg inkomst. 

Men så är det inte i den här branschen. Och samtidigt kan jag för mitt liv inte komma på vad jag annars skulle hitta på. Det är ju detta jag så innerligt vill göra. Bli bra på, utvecklas, kliva uppåt.

Och varje gång jag grubblar över detta kommer jag fram till att sen. Jag bestämmer mig sen. Just nu ska jag göra det här, så länge jag får, så länge det går. Och sen, sen måste man se över alternativen. Och så snurrar hamsterhjulet, medan den arma hamstern, som inte haft semester på 2½ år (med undantag av enstaka veckor, sammanlagt tre sedan den ena enda riktiga semestern jag haft), svettas, haltar och flåsar så gott den bara kan.

Hoppas den klarar det.

Julie
Publicerad 13.03.2016 kl. 23:15

Den nya favoritsysselsättningen

När jag och mina systrar var små hade vi hund. Taxen Malvina flyttade in hos oss när jag var knappt två år gammal. När mellansystern sedan lärde sig att krypa och förfinade pincettgreppet minns jag hur hon satt vid hunden vatten- och matskålar, och en efter en plockade hon hundens pripplor och lade dem i vattenskålen - och när de blivit mjuka åt hon upp dem.

Med denna minnesbild i kappsäcken skulle man kanske tro att jag var förberedd på att mitt eget barn skulle hitta på samma trick. Men det var jag inte.

IMG_20160312_090435

Den bästa leken just nu är att så snabbt som de små armarna och benen bara bär krypa till hundens vattenskål. Och idag upptäckte han maten. När jag kom springande med famnen full med blöt tvätt höll han precis på att stuva in en näve torrfoder i munnen.

Så här går dagarna åt att konstant fiska upp bebin ur hundens vattenskål. Om och om och om igen. Inte underligt att det känns som att man aldrig får något vettigt gjort.

Julie
Publicerad 13.03.2016 kl. 20:32

Julen varar fram till påska

HAHA! Ser att jag är avslöjad.

IMG_20160312_095108

 

IMG_20160312_095108

 

IMG_20160312_095108

Ja, jag erkänner, jag har fortfarande inte plockat bort min lilla bordsgran efter julen. Ja - det är mars månad, påsk om en vecka - och jag har inte städat ut julen ännu.

Julie
Publicerad 12.03.2016 kl. 11:34

När det slår slint och man börjar möblera om

Min städiver vaknar cirka once i a blue moon, men när den väl gör det så gör den det med besked. När planen egentigen bara är att dammsuga och tvätta golven slår det slint i mitt huvud och jag börjar möblera om. Allt. Allt som bara sitter löst måste jag flytta på.

Och så blev det igår. I princip allt utom tv:n fick en ny plats i lägenheten. 

 

 

Hitta hunden

A photo posted by Julie Ebbe (@juliaedde) on

 

Såhär i somras, och i princip fram tills igår (+ mattor som vi rullade ut i höstas igen, när hunden äntligen blev rumsren)

Såhär nu:

IMG_20160312_095108

Jag fick omedelbart själafrid. Rena golv, den nya mattan, mycket utrymme. Det känns som ett helt nytt hem.

Jag visste det. Det var precis detta jag behövde för att få lite ro i min rastlösa kropp. (Men jag ska nog ändå göra nåt åt mitt hår. Innan det blir sommar, minst).

Julie
Publicerad 12.03.2016 kl. 11:11

Trendfrukost a'la 2012

Glad lördag!

Pilten vaknade okaraktäristigt tidigt, redan vid 8. Med ena ögat öppet sov jag ännu till 9, sedan steg jag upp och förvandlades till bulladoftande mamma.

Eller ja, inte bulla. Snarare bananplättsdoftande. Och när jag dukade upp frukostbordet för oss två (för mannen sover fortfarande) insåg jag att vårt frukostbord är sjukt trendigt!

 

IMG_20160312_092925

...om man med trendigt avser år 2012. Bananplättar (riktigt den där klassiska som gick som en löpeld genom bloggvärlden för några år sedan; en banan, två ägg) åt Pilten och chiapudding åt mig, med en hasselnötskaffe som följeslagare.

Ja, ni ser. Trendfrukostar från ett par år tillbaka. Om några år börjar vi också äta tuorepuuro.

Julie
Publicerad 12.03.2016 kl. 10:08

Den stora städdagen

Jess! Idag skickar jag mannen och barnet ut ur hemmet så att jag i lugn och ro, och i fred kan storstäda lägenheten. Främst vill jag få dammsuget och tvättat golven ordentligt. Sedan ska mattorna bankas och nya mattan rullas ut. Hinner jag med mera är jag glad, får jag detta gjort är jag nöjd.

Jag har redan en längre tid märkt att jag mår dåligt när hemmet är ostädigt och känns så omysigt. "Mysigt" är ett hemskt ord, men det är det ord som bäst beskriver det jag saknar i vårt hem. Det känns inte hemtrevligt som det är just nu. Bara kalt, trist och dammigt.

Behöver möblera om, känner jag. Kanske skaffa en fåtölj, som kompis till soffan.

Nu börjar det, städdags!

Julie
Publicerad 11.03.2016 kl. 16:32

Selfietime

Ni minns bilden jag aldrig lade upp härom dagen, på grund av att det inte funkar via mobilen?

Nå, här kommer den nu i alla fall.

2016-03-09_09-28-36

Pilten blir alltid tokglad av att få se på sig själv, antingen i spegeln eller på mobilens skärm när selfiekameran är påslagen. Resultatet är att det finns cirka en miljon bilder på mig och Pilten tagna med telefonen. Någon gång måste man ju lägga ut dem också, annars är de tagna helt i onödan. Om ett foto finns men ingen ser det, finns det då?

(Selfiekamera, förresten. Så heter det inte, men jag har gladeligen glömt vad man kallade den främre kameran på telefonen innan ordet selfie etablerade sig. Eller hade den ens något namn?)

Julie
Publicerad 11.03.2016 kl. 13:00

Home Office

IMG_20160311_095555

Inte så glamouröst, men desto mysigare. Dock tenderar hemmajobbdagarna att inte vara så effektiva på morgonen, främst på grund av den minsta familjemedlemmen vars morgonmål går ut på att kasta banan och gröt runt sig. Som tur har vi åtminstone skaffat en tallrik (den gröna där, i silikon - Ez-Pz. Rekommenderar, helt uppriktigt, utan något samarbete) som är svår att slänga runt med.

Nå, nu ska här skrivas webbtext för hela slanten!

Och på tal om webbtexter, ville jag passa på och länka till en intervju som jag faktiskt är särskilt nöjd med. Jag intervjuade nämligen Bengt af Klintberg (ni vet, Råttan i pizzan, Den stulna njuren, etc) om myten om den vita skåpbilen. Eller den blåa, som den ofta verkar vara här. Check it out.

Julie
Publicerad 11.03.2016 kl. 11:42

Dåligt samvete deluxe

Jag har ett underligt, lite överkänsligt samvete. Jag ska ge några exempel:

1) Nära där jag bor öppnade i höstas i godisaffär. Varje gång jag går förbi ser jag skylten där det står "We're open!", och varje gång kikar jag in i den tomma affären, där försäljaren - den enda affären verkar ha - sitter ensam bakom kassadisken. Aldrig har jag sett någon gå in eller vara där inne, och varje gång jag går förbi får jag ont i magen över att jag inte själv heller någonsin går in dit. Vill liksom stöda lokalt samtidigt som jag inte vill köpa karkki (för jag har ett sjuhelvetes sockerberoende som är skitsvårt att skaka av) och så tycker jag så synd om den där snubben som alltid bara sitter där, helt ensam.

2) En gång sade jag upp min HBL-prenumeration. Jag fick papperstidningen hem, men hann aldrig läsa den. Långsamt samlades de olästa tidningarna i en hög på tambursgolvet. Bestämde till slut att det var en allt för dyr hobby, att samla på olästa tidningar, så jag sade upp prenumerationen. Någon vecka senare började tidningen samarbetsförhandla, och i mitt dåliga samvete över att jag med min uppsägning bidragit till en minskad inkomst skaffade jag en digital prenumeration. Fortfarande hinner jag aldrig läsa hela tidningen.

3) En gång när jag spelade Civilization V släppte jag en atombomb över Spaniens huvudstad. Hade dåligt samvete i flera dagar.

Julie
Publicerad 10.03.2016 kl. 21:14

Goder afton från journalisten och Pilten

Buu. Här hade jag tagit en nätt selfie och skrivit en nätt text - och så går det inte att embedda bilder via mobilen? Tråkigt att det här mobilbloggandet haltar så på den här plattformen.
 
Nåja. Hälsningar nu i alla fall här från vårt sovrum. Jag o Pilten är i exil medan sambon ockuperat tv:n med nåt trist konsolspel. Jag säger trist, för att det är ett skjutspel och skjutspel är cirka det tråkigaste jag vet.
 
Det råder negativa stämningar hos oss just nu. Pilten ställde till med skrikfest innan han somnade utmattad på min arm (men han vaknar till nu och då. Därför tar det en evighet att skriva detta inlägg). Jag är på dåligt humör, och blir bara surare för varje gång telefonens skärm snurrar från porträtt till landskapsvy utan att jag vill det. Från vardagsrummet hörs sambons svordomar över hur skit spelet är.
 
Imorgon är en ny dag. Kanske vår familj är gladare då.
Julie
Publicerad 09.03.2016 kl. 21:58

Julie, 27. Reporter/programledare på Svenska Yle. Litteraturstudent. Hon. Mamma. Feminist. Tjock.

Skriver om barnet jag aldrig skulle ha (men vilken tur att jag ändrade åsikt), om studierna i litteratur, om jobbet, om mitt psykiska mående som stundvis är inte-så-bra och - ibland när det kokar över - feminism och genus.

Jag twittrar också. Och instagrammar.

Linked In.

Kontakt: julie.ebbe@yle.fi

Follow on Bloglovin

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

BLOGGAR JAG LÄSER, LÄS DU OCKSÅ

Anne
Björn
Blondinbella
Catzo
Ellen
Eva
Fanny och Nanne - Magpåsarna
Frida
Helena
Kaisa
Lady Dahmer​
Muffins
Rebecca
Sandra
Wait but Why

BEST OF

"Det är ett mirakel att du är gravid"
Privilegiet
"En riktig karlakarl"
Tips inför kvinnodagen
Pojkfärger och flickfärger
Mätt på idioti
Ett litet steg för mänskligheten, ett stort steg för mig
De stora, stora känslorna
Gudrun Schyman
Döden, döden, döden #2: radera de döda
En studie i selfies

MATERIAL PÅ ANNAT HÅLL

Det är inte boken som konverterar, det är sällskapet
"Jag kan inte fixa hela Indien men jag kan hjälpa några"​
Fyra år sedan gruppvåldtäkten i Delhi - vad hände sedan?​
Barn med funktionsnedsättning måste också höras​
Välkommen till Lilla Berlin
Sexuella trakasserier på jobbet
"Akta dig för skåpbilar" - den moderna tidens fula gubbe​
Uppsägningarna vid HU - "Bandet till universitetet borta"
Valdebatt: ”Esbo ger sina pengar åt skattesmitare”​
Valdebatt: "Folket behöver mera poliser"​
Hotellkung: Vi norrmän ger oss inte​
Gudrun Schyman: Klart Helsingfors behöver genusplogning​
Tusentals ägg gömda i Munksnäs​
"Helsingfors är både by och storstad"​