Hej hej från modaren

Dag tre på tumis med hunden. Vi bykar, lagar storkok, går långa promenader och ser på tv. Hittills har jag hunnit kolla igenom alla nya avsnitt av Orphan Black samt hela säsongen av The Returned och därtill en och en halv säsong av Bron. Snart har jag sett slut allt roligt och det är ju lite dumt. Som tur börjar Wayward Pines imorgon och av Orphan Black kommer det nytt avsnitt varje söndag. I och med att jag nu slutat jobba för att kunna fokusera på barnafödande kände jag att jag måste uppdatera min beskrivning. Skriver detta med telefonen (eftersom jag är lat, orka gå in och starta datorn) och i en sekund stod det i min beskrivning att jag är mammaledig reporter/programvara. Hatar autokorrekten men är för lat för att inte ha igång den. Idag då? Idag kommer min syster förbi och hälsar på. Det ska bli trevligt. Jag gillar Spock, men att bara ha sällskap av en hundvalp gör väl vem som helst lite skogstokig. Till exempel har mitt normala pratglada stigit med två oktaver. Ps: tydligen går det inte med styckesindelning när man skriver med telefonen. Fixa, ratata!
Julie
Publicerad 13.05.2015 kl. 10:11

Så är man plötsligt mammaledig

Out of office - check. Arbetstelefon återlämnad - check. Arbetsbordet städat - check. Sentimental hejdåkaffe med kolleger - check.

 

 

Rabarberpaj på sista jobbdagen. Så man kanske får komma tillbaka till jobbet nån gång. @ylehreg

A photo posted by Julie Ebbe (@juliaedde) on

 

 

Let the mammaledighet ensue.

Bild ovan på den eminenta rabarberpajen. Min bild är asig, sekunden senare lade fina kollegan Helena upp följande:

 

 

Finaste kollegan @juliaedde har bakat rabarberpaj #supergott

A photo posted by Helena von Alfthan (@helenava) on

 

Man ser ju vem som har någon slags öga för fotografering, minsann. Hint: inte jag. 

Sitter nu på grym övertid. Det gör inget. Har svårt att slita mig, trots att allt praktiskt nu i princip är undanröjt. Det är så konstigt att tänka att det är sista gången på väldigt länge som jag sitter här i Bölebunkern. Oh well.

Julie
Publicerad 08.05.2015 kl. 15:58

Hund vs kanin

Spock har varit hos min syster övernatten, eftersom både jag och sambon lämnade hemmet före 6 idag och det skulle ha blivit allt för många timmar ensam för honom. Har varit lite fundersam över hur det gått, med tanke på att min det hemma hos min syster också bor en kanin.

Men det verkar ju som att Leopold och Spock kommer lysande överens.

 

 

Hurja jännä, det här med kaniner. Leopold vs Spock #corgi

A video posted by Julie Ebbe (@juliaedde) on

 

Sista timmarna på jobbet nu. Snart bjuds det på rabarberpaj.

Julie
Publicerad 08.05.2015 kl. 11:20

Nästsista jobbdagen

Här sitter jag, på Kyrkslätts bibliotek, och reflekterar över det faktum att jag imorgon jobbar min allra sista dag innan mammaledigheten.

Mammaledighet, det är ju alldeles absurt. I 8 månader har jag väntat på att faktumet ska sjunka in, men trots mycket konkreta sparkar och en och annan omgång hicka (äntligen!) är det fortsättningsvis helt sjukt abstrakt.

Jaja. Imorgon ska jag bjuda mina kära kolleger på rabarberpaj. Kommer faktiskt att sakna jobbet jättemycket. Hoppas jag får möjlighet att återvända till samma redaktion när jag väl ammat klart, jag trivs verkligen jättebra.

 

 

Här en het samlarbild från imorse. De flesta dagar tycker jag mest att jag ser lite lönnfet ut men idag är kulan verkligen påtaglig. Snart är den borta. 41 dagar kvar till bf, går in i 35:e veckan idag. 

Julie
Publicerad 07.05.2015 kl. 10:56

JÄTTEGULLIG HUNDVALP (och lite Kyrkslätt)

Hallihallå. Har haft fullt upp med att fira Valborg så har helt enkelt inte hunnit eller orkat blogga. Shit happens. Som tröst följer här liten valpkavalkad.

 

 

Och då har vi ännu Kaisaniemi framför oss #gladavappen #corgi

A photo posted by Julie Ebbe (@juliaedde) on

 

Fira aftonen med middag på restaurang, för att sedan fara hem efter Spock och vidare till en väns föräldrars koloniträdgård. Var trött redan efter middagen men tänkte att det nog inte ska vara nåt problem att orka i alla fall, värre har man ju festat sig igenom. Skillnaden är väl att jag nu är gravid i v 34 och nykter. Då orkar man ca ingenting. Vi var hemma lite efter 1. Spock helt utslagen. 

 

 

Godnatt. #gladavappen

A photo posted by Julie Ebbe (@juliaedde) on

 

Till Kajsaniemi tog vi oss och efter det på sillis hemma hos i en vän. Väl där somnade hundstackarn tvärt. Det gjorde jag också, iofs. Some party när en ligger på soffan och sover. Hm.

 

 

En cuddly sleeper och en som inte får ha sovmorgon i fred.

A photo posted by Julie Ebbe (@juliaedde) on

 

Söndag tog vi sovmorgon. Eller ja, Spock tog sovmorgon. På mitt ansikte. Mysigt.

Idag har jag varit i Kyrkslätt hela dagen. Säg inte till någon, men jag hade aldrig varit i Kyrkslätt förut. Nu har jag! Och ska vara hela resten av veckan också. Vi sänder live därifrån varje morgon denna vecka. Mycket kul, faktiskt. Om än lite kallt om tårna.

 

Julie
Publicerad 04.05.2015 kl. 16:41

Frukostmenyn på skjortan

Idag hann jag inte ens till jobbet innan frukosten var på tröjan.

Inte min egen frukost utan en viss ofödd sons frukost. 

Nej förlåt, detta blev då himmelens osmakligt. Men detta är nu uppenbarligen fakta i mitt liv. Jag har inte ens fått mitt barn och redan är alla skjortor alldeles mjölkfläckiga. Jo tjena.

Julie
Publicerad 29.04.2015 kl. 06:09

Nästsista jobbveckan

Sitter och försöker smälta att det faktiskt bara är två arbetsveckor kvar tills mammaledigheten börjar. Sitter faktiskt fortfarande och väntar på beslut om moderskapspenning från Kela, vilket såklart är lite stressande (och helt mitt egna fel - jag skickade ansökan bara några dagar innan deadline) men det ska nog gå bra. Följer med processen i nättjänsten och ännu verkar det hänga på kontakten till arbetsgivaren. Dom får nu bara se till att snabba på. När väl det beslutet kommer tror jag att lugnet slutligen kan falla. Då är allt fixat.

Nåja, inte helt. Ännu saknas bilstol och badbalja. Men det är också ungefär det. Så är det bara lite amningsgrejer som behöver införskaffas, men jag känner inte att det är hemskt bråttom på den fronten ännu.

Men alltså ledighet. Jag längtar och fasar på en gång. Längtar för att jag verkligen börjar vara helt trött i hela huvudet (och kroppen). Det är så svårt att fokusera på något annat än baby hela tiden. Det är som att jag har ett stort hål i huvudet och allt som inte stavas baby rinner i rask takt ut, rakt ut, så fort det kommit in. Klarar knappt av att hålla en tanke i huvudet i fem minuter.

Och samtidigt lite fasa, för det är så länge sedan jag faktiskt var bara ledig. Inte behöva bry sig om jobb alls, liksom. Koppla bort. Jag är fasligt dålig på att koppla bort - även detta veckoslut har jag drömt om jobbet.

Men jag vet inte. Kanske kommer det att gå galant. Med tanke på hålet i huvudet borde det vara en relativt enkelt match att faktiskt glömma allt vad jobb heter och fokusera på vad som komma skall. Då gäller det bara att hitta på något att syssla med de där 5-7 veckorna som återstår innan avkomman är här, i famnen.

Gud. Så. Spännande.

Julie
Publicerad 27.04.2015 kl. 13:19

Babybabykläder

Måndag. Samma craze fortsätter idag - förutom att ha rastat hunden så har jag hunnit vika babykläder och byka två maskiner till. Nu är det lunchpaus (också för att foglossningen dikterar precis allt). Hunden ligger under borden och fiser i sömnen, regnet smattrar mot rutan. Det doftar rent i hela lägenheten. Inte tokigt, inte tokigt alls.

Jag lovade ju en bild på the crib. Har bara en suddig en, men det får väl duga det.

 

USS Enterprise hänger där i taket. Såklart. Kaninen har jag inhandlat som det allra första jag vågade köpa åt avkomman, precis vi utgången av första trimestern. Det kändes som att utmana ödet, men bra har det ju gått. Köpte den på Kabelfabrikens julmarknad.

Individen bredvid är sambons bidrag, en Cacodemon ur tv-spelet Doom.

Sängen har jag och mina syskon tillika min mamma sovit i som spädisar. Så skall även vårt barn.

Julie
Publicerad 27.04.2015 kl. 12:25

Jag är återuppstånden

Har återvänt från Östnyland. Veckoslutet var en succé! Jag, mamma och syrran har hängt med Spock. Vi har besökt morfar och andra viktiga personer i familjen som råkar bo i Borgånejden. Vi har varit på loppis och shoppat babykläder. Och avslutningsvis packades alltihop ned med en säng till babyn, en sitter och ytterligare plagg som mamma köpt in i bilen och kördes hem till Helsingfors.

Sen jag kom hem har jag varit i full babymode. Allt sådant som jag tänkt att jag ska göra när jag blir ledig har jag börjat med idag: sängen för lillgrabben är bäddad och klar - inklusive diverse mjukisdjur samt Enterprise-mobilen som vår unge naturligtvis ska ha (om det inte blivit klart med våra jyckars namn så är vi alltså vänner av den undersköna serien Star Trek. Nåjo. Främst sambon. Men även jag är numera övertygad om seriens förträfflighet) - och första lassen med kläder hänger nu på tork i vardagsrummet.

Medan tvätten snurrade passade jag på att gå igenom babylådan ordentligt. Nu är den isärplockad och klar. Madrassen i botten har jag klippt till så att den passar i den ovala sängen som sonen ska sova i de första månaderna. Aj näi, det blir nog fint.

Bara jag orkar ska jag fota lite. Märker babycrazen ta över. Känner knappt igen mig själv. Men det är väl så här det blir, inte ens jag kan gå emot naturen när jag väl står här, dräktig in i det sista och proppfull av hormoner som ska få mig att vilja dö för avkomman. Att jag skulle! Dö, alltså. Allt för mitt barn.

Julie
Publicerad 26.04.2015 kl. 22:48

Vi flyr fältet

Nåja, hunden mådde ju såklart bra - han sov bara. Så klart.

Idag är jag ledig. Det är så himla skönt för kroppen börjar vara bra tyngd av barnet vid det här laget. Foglossningen, den blir bara jobbigare och jobbigare. Efter att ha promenerat från Stora Roban till Kampen hade jag värk hela resten av kvällen. En kort promenad i verkligheten, men tydligen en tillräckligt lång för en som om två månader ska föda barn. Huhhuh.

Ska åka till Borgå idag, hänga med mamma. Sambon får lite egentid, för också hunden följer med till staden där solen alltid skiner. Det blir en första träff med mammas hund Nuppu samt katten Pablo. Pablo gillar ingen, så det vet vi ju hur det ska gå. Som tur är Nuppu snäll när det gäller valpar - hon och Khan var ju också mycket bra kompisar.

Det ska bli skönt. Koppla bort lite från stan. Gå på loppis. Umgås med mamma. Allt sånt. Så länge sedan sist, känns det som.

Julie
Publicerad 24.04.2015 kl. 10:58

Julie. 25. Helsingfors. Mammaledig reporter/programvärd, hemvist Svenska Yle. Privat är jag en kattälskande hundmänniska förlovad med en jämtlänning. Det jag skriver här är mina högst privata och personliga funderingar.

Jag twittrar också. Och instagrammar.

Utbildning och jobberfarenheter mera utförligt på Linked In.

Kontakt: julie.ebbe@yle.fi

Follow on Bloglovin

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

07.05, 12:22Nästsista jobbdagen av emzi
03.05, 23:33Det här med att berätta av Tess
27.04, 19:14Nästsista jobbveckan av L
27.04, 16:48Babybabykläder av emzi
18.04, 22:41Ett stick i fingret av Helena