Halleluja, de vuxnas säng är de vuxnas!

Så, igår flyttade äntligen min gamla Muurame in hos oss. Kantstött med extra stödskruvar i bottnen - den har sett livet, den 25 år gamla sängen. Det är det femte barnet som nu sover i den.

Och ja, det femte barnet sover faktiskt i den! Hallelujahurra!

Grejen är ju alltså att vi har samsovit fram tills nu, jag, sambon och Pilten, alla tre i en glad hög (och om det inte var för hans korta ben som inte når upp så hade säkert hunden också gärna vistats där). De senaste två veckorna har vi varit tvungna att inse att det inte längre funkar och därmed har jag och sambon turats om att sova på soffan.

IMG_20161011_185024

 

Så premisserna för att en 1 år och 3 månader gammal unge som hela sitt liv sovit fastklistrad i sin föräldrar plötsligt ska lära sig att sova i en egen säng vad ju inte jättelovande om man ska vara riktigt ärlig.

Det gick helt över förväntan. Vi läste en saga, han fick en flaska mjölk. Sedan släckte jag lampan och satt bredvid sängen och smekte honom över ryggen medan han låg och babblade en stund. Och sen var det tyst.

Och det var tyst exakt hela natten - fram till klockan sex.

Vad ÄR detta?????!!!!!!

Man läser om hur föräldrar får kämpa i månader, om inte år, för att få sina kids att sova själva. Och vi bara lägger honom i en ny säng och han rör inte. En. Min. Det är nästan så att det är lite genant.

Detta innebär ju då nu att jag och sambon för första gången på över ett år har fått ha sängen för oss själva. Vi, som innan vi flyttade dit vi bor nu, sov i en 120 bred säng i princip på varandra. Plötsligt kändes sängen så stor.

 

IMG_20161011_204244
Julie
Publicerad 12.10.2016 kl. 21:18

Parent Of the Year

Screenshot_20161007-181628.png

*Pod är Piltens smeknamn.

Julie
Publicerad 07.10.2016 kl. 18:36

Menslistan

Jag kan inte i ord beskriva glädjen över X3Ms finfina temavecka: #X3Mens! Kolla in den, vetja.

Har nog inga hemskt spännande anekdoter att dela med mig av (åtminstone inte i klass med Ellens) så därför ska jag fylla i Menskligts menslista istället. Alla älskar listor!

 

Känslan när du fick din första mens?
Usch, och nu måste jag ha detta elände resten av livet.

Hur har du koll på din menscykel?
Har sedan start haft en klocknoggrann mens, så den har aldrig kommit som en speciellt stor överraskning. Använder appen NaturalCycles för att hålla koll på ägglossning och då loggas ju mensen iofs också.

Med vem pratar du om mens?
Ibland med min sambo, numera sällan med vänner. Det var kanske mer ett tonårssamtalsämne med dem.

Har du nån gång blivit överrumplad av din mens?
Jovisst. En gång höll den av till synes ingen orsak en paus på två månader. Jag hade redan hunnit bli lite nervös då den hux flux uppenbarade sig igen. Andra gånger har den kommit någon dag tidigt.

Den pinsammaste situationen din mens har utsatt dig för?
En sommar när jag var 14 deltog jag i en gatuteaterworkshop i Helsingborg. Jag hade på mig vita trosor och vita linnebyxor - och inga skydd då jag en eftermiddag under en improvisationsövning överraskades av mensen. Använde toalettpapper och undvek att sitta resten av dagen för att det inte skulle blöda igenom.

Hur ont gör din mens när det är som värst?
Det kan vara väldigt illa. De första åren hade jag ofta jätteont, mådde illa och kunde bli lite febrig. Numera dras jag istället med en kraftig molvärk som strålar ner från korsryggen till låren. Den molvärken förekommer också ofta dagarna innan mensen ska komma. Det är hemskt för ingen värkmedicin biter och värken håller mig vaken på nätterna.

Vad tycker du om din mens?
Tycker ganska illa om den numera - den har blivit bra mycket rikligare efter att jag födde barn. Längtar nästan till klimakteriet - eller till en ny graviditet. Kanske. Nångång.

Ditt bästa mensminne?
När jag började använda menskopp - himmelriket, säger jag bara! Med ens blev hanteringen av mensen 1000 gånger enklare. Tyvärr har min post-babymens igen gjort det besvärligare, för de häftigaste dagarna så räcker menskoppen inte riktigt till längre. Men som tur är det frågan om ett par dagar som det ibland far förbi. 

Julie
Publicerad 05.10.2016 kl. 22:21

Novellmaraton

Jag har blivit biten av skrivarflugan igen. Shit vad jag plötsligt skriver! Det är säkert en biprodukt av att jag läser så mycket just nu och det är en bra biprodukt.

Jag har ju alltid tyckt om att skriva, jag skrev böcker redan som barn. Bilderböcker, och senare korta textböcker (med de simplaste av intriger. Dvs inga intriger alls), och sedan ett par år tillbaka när jag drömmar om en novellsamling. Idén är klar men jag saknar ca 90% av novellerna, för skrivandet har stått still så länge nu. Och de få noveller jag har till den samlingen måste säkert skrivas om. Har inte öppnat dem på ett par år men känner på mig att de kanske har förlorat lite av sin glans.. Hehe.

De två jag nu har kackat ur mig igår och idag passar inte in i den samlingen. Lika bra, de är nog mest övning för att komma igång med skrivandet igen.

Bara jag samlat mig tillräckligt med mod så ska jag gå en skrivarkurs. Och med lite mera mod kanske jag någon gång också publicerar något.

Julie
Publicerad 29.09.2016 kl. 21:19

Byxjublet, det underliga

Den senaste månaden har jag gått ner i vikt ganska mycket. Det är medvetet men inget jag helst pratar om eller skyltar med - det handlar om en kombination av behovet av en lättare kropp för att orka med Pilt, inte behöva förnya min garderob och - såklart - samhällets yttre och min inre press på att vara smal och okej. Hur mycket jag än hittar på "legitima" orsaker till att gå ner i vikt så kan jag inte hymla med att jag så´klart också är påverkad av samhällets ideal.

Jag har inte skrivit om detta projekt helt medvetet, eftersom det för mig väldigt lätt blir ätstört att gå ner i vikt, och än värre om jag hemskt mycket dikuterar eller ältar det med andra. Jag försöker förhålla mig neutralt och inte tänka alltför mycket på det.

Därför har jag också avstått från att stå på vågen så jag vet inga siffror. Det jag vet är att jag imorse drog på mig ett par byxor som ännu för en vecka sedan inte gick att knäppa - nu gick det.

Ett "WOHOOO" kom över mina läppar och jag gjorde en liten underlig dans. Sådär som man gör när man bantat och äntligen kan ta på sig sina smalbyxor. Skrev ivrigt till sambon, som redan hunnit iväg mot jobbet, att "titta titta dom går fast!"

Och sedan såg jag det själv. Det fullkomligt vansinniga i att bli överlycklig över att kunna knäppa ett par byxor. Liksom what?

Jag förstår ju varifrån detta kommer - jag är trotsallt bara en människa av min tid och dess ideal. Man ska vara liten, det är förknippat med positiva saker. Varför tror ni att så många, i synnerhet kvinnor, går omkring i lite för små kläder? För att det är lite bättre att vara liten.

Och det är ju helt wacko, pårktigt. Storlekslappen i kläderna är egentligen inget annat än en markering av storlek i kläderna, men de har ändå blivit något som definierar vårt egenvärde. Det skvallrar också klädaffärernas tjockisavdelningar om. Att det behövs en skild kategori för människor större än storlek 42 (detta är nåt som verkar luckras upp nu, som tur. T.ex. Lindex har numera samtliga kollektioner upp stl 54, inga skilda "big girl"-avdelningar längre) säger oss indirekt (eller egentligen ganska direkt) att ryms du inte in i den storlek vi anser vara normalstort, ja då förpassas du dit till specialhörnan, du ditt stora freak.

Som sagt, en människa av min tid och dess ideal. En värld där det är fullkomligt normalt att bli lycklig över ett par knäppta byxor. Egentligen borde jag ju bli ledsen, detta innebär nämligen att jag kommer ruinera mig i förnyelsen av min byxgarderob.

Julie
Publicerad 28.09.2016 kl. 09:00

This just in!

 

Lördag kväll är inte alltid den mest spännande tiden att hålla koll på nyhetsflashar #ensamkvarpåredaktionen

Video, jonka Julie Ebbe (@juliaedde) julkaisi

 

Hälsningar från nyhetsredaktionen. Just nu händer det ingenting. En halvtimme arbetstid kvar, 9½ bakom. Titityy. 

Julie
Publicerad 24.09.2016 kl. 23:27

Samsovningens dagar är räknade

Ja hej igen från sjukstugan som nu omfattar två personer - Pilten har fått ögoninflammation och läkaren rekommenderade att han stannar hemma åtminstone imorgon. Så att hurra. Vet ni hur pilligt det är att försöka få en salva i ögat på en sprattlig 1-åring när man är ensam? Väldigt pilligt.

Nå, jag skriver inte för att föra sjukdagbok utan för att snacka samsovning. Det idkar ju vi, som jag nämnt ett antal gånger tidigare. Sedan Pilten växte ur sin lilla korgsäng (dvs när han var typ 4 månader och som han ändå aldrig sov i) så har han inte haft någon egen säng utan han sover mellan mig och sambon i en familjebädd. Det har fungerat bra - tills nu.

Jag tror att störningarna går åt båda hållen. Piltens nätter har nämligen börjat se ut så att han sover helt lugnt och still 19:30-23/00, alltså tills jag och sambon går i säng. Då börjar en oändlig rastlöshet, kvidande, stönande, babblande. Han roterar, klättrar, kränger och sparkas. Han skallar oss. Och ibland skriker han.

Sambon och jag har inte fått en hel natts sömn på ett par veckor nu, innan det här började sov han 11h i ett.

Det har hjälpt lite att jag sover med pyjamas, för brösten verkar vara ett av störningsmomenten - det är som att han känner lukten av dem eller nåt, för om jag lägger mig bredvid honom utan tröja så börjar han omedelbart och rastlöst söka bröstet.

Efter att sambon nu spenderat några nätter på soffan - eftersom han helt enkelt inte står ut - så har vi börjat komma till att samsovningens era är slut. För Piitens och för vår skull tillika, varken han eller vi sover ju längre så lugnt tillsammans.

Så nu kommer här då nästa spännande moment: lära sig sova i egen säng. Juniorsäng, känns onödigt att skaffa en spjälsäng nu mera. Hur gör man då? Hjälp hjölp.

Julie
Publicerad 21.09.2016 kl. 14:00

Hälsningar från sjukstugan

Äntligen bröt den ut, förkylningen som legat och lurat med sporadiskt halsont i veckor. Jag snorar som aldrig förr och öronen är sedan igår kväll i lås. Kurerar mig med jordgubbste och kycklingsoppa till frukost. You heard it.

Som tur har jag bara en föreläsning idag, den måste jag gå på då jag missar ett par senare i veckan pga jobb. Åtminstone har jag inte feber.

Så vad händer annars då? Jag tänker på bloggen cirka varje dag men får liksom aldrig tummen ur. All tid som jag inte ägnar åt att umgås med Pilten, jobb eller sambon går åt att läsa. Jag har konsumerat mera text de senaste veckorna än vad jag gjort sammanlagt på ett par år, tror jag. Det är norsk och dansk 1800-talslitteratur, finlänsk och finlandssvensk 1900-talslitteratur, lite Platon och Shakespeare samt såklart en massa facklitterärt material. Under hösten kommer jag dessutom att läsa åtminstone sex romaner som hör till kurserna. Och så skulle man ju vilja läsa lite eget också, har fortfarande inte hunnit öppna Sommarön, till exempel.

För att inte tala om bokmässebytet i år. Har ju haft ett års paus då jag var hemma med Pilten ifjol, måste ta igen för förlorad tid. Höstens höjdpunkt!

Så att sådant i mitt liv. Nu ska jag kurera snuvan med Gilmore Girls innan jag måste rusa iväg på föreläsning. Ha det!

Julie
Publicerad 20.09.2016 kl. 08:54

När jag fyllde tolv fick jag bantningstips

Jag gör comeback på bloggen (hejhej, bråttom med nya studier, småbarnslivet osv andra ursäkter som bloggare drar till med hela tiden) för att reagera på något som Lady Dahmer uppmärksammat i sin blogg idag, nämligen detta: föräldrar som i all välmening (dvs i okunskap och fettfobi) mejar ner sina barns självkänsla, självförtroende, mentala hälsa och förhållande till mat. Sabbat, poff.

LD:s inlägg här.

Det hela handlar alltså om en insändare i Aftonbladet av pappa Daniel, som sedan dottern var 6 år har försökt få henne att gå ner i vikt. Dottern är nu 9 och ingenting hjälper, säger han - dottern fortsätter att vara tjock trots att inga sötsaker är tillåtna, trots att de inte längre äter från vanliga tallrikar utan assietter (!!!!!) - ja, inte ens frukt får flickan äta. Och nu har det då "gått så långt" att han haft the talk med dottern: du är tjock.

Det som gör mig så himla ledsen av att läsa insändaren är att den är som ett eko av min egen uppväxt. Och följer den här flickans mående ens vagt samma banor som mitt har så kan jag förutspå hennes framtid såhär: evigt komplicerat förhållande till mat, farlig bantning, hetsätning, sockerberoende, självhat.

När jag fyllde tolv fick jag bantningstips i födelsedagspresent av min farmor. Det var naturligtvis i all välmening - jag var ett runt barn och min farmor - vars hela familj består av långa spinkiga, sportiga typer inklusive min pappa - ville såklart att jag skulle må bra. Farmor själv hade haft en hjärtinfarkt bara något år tidigare och som följd lagt om hela sin kost. Magert hade det blivit. I samma veva hade hon gått med i en hjärt- och lungförening och därifrån kom bantningstipsen som hon postat mig från Danmark till Helsingfors på min tolvårsdag, i form av en bantningsbroschyr och ett bokmärke med klämkäcka "ett äpple om dagen"-slagord.

Min mamma blev förstås rabiat, konfiskerade bladet och ringde till min pappa. Om min farmor någonsin fick feedback på denna episod förtäljer historien icke (för mig iaf) men det spelade ingen större roll, för skadan var redan skedd. Jag förstod ju att jag var tjock - det hade jag vetat sedan jag var 6 att jag var. Och känslan av att detta var dåligt förstärktes där och då: jag dög inte ens för min egen familj. Jag grät den dagen.

Min farmor är inte diskret med sina kommentarer när det gäller övervikt, varken min eller andras, och det har jag med åren lärt mig låta gå in genom ena örat och ut genom det andra. Exemplet ovan är kanske ett av de grövre. Men faktum är att hela min uppväxt kantades av antydningar om att jag var tjock och borde göra något åt det, att jag inte var bra nog. "Nu ska du nog inte ta mera", "ska inte du skaffa dig en idrottshobby?", "om du ska ha glass måste du välja sorbet, inte gräddglass". Jag har haft andra krav på min klädsel än min smala syster (dvs jag skulle gömma mig och "hon kan ha sådana shorts när hon är så smal, det passar inte på sådana som är lite rundare".) Och så vidare i all oändlighet. 

Tänket smittar av sig också. En sommar tappade jag i vikt under vår årliga Danmarksresa med pappa. Jag minns att jag tänkte att mamma nog blir stolt nu, när ryggvalkarna slätats ut. Den finaste prestationen jag kunde tänka mig: att bli smal.

Gissa hur smal jag blev av alla dessa välmenande råd? Inte alls är svaret. Tjock är jag än i denna dag. Det enda detta förorsakat är ett stört förhållande till min egen kropp och till mat, en trasig självbild (jag var "normalstor" i tonåren men trodde jag var fet) och - i förlängningen - bristande självtillit och självhat. Jag tröstäter och hetsäter. Jag har bantat på så ohälsosamma - ja, direkt farliga - sätt att jag inte kan skriva ut dem här av rädsla för att det triggar någon annans vilande ätstörning.

Jag jobbar varje dag med att tycka om mig själv, och jag tycker att jag lyckats ganska bra med det. Men det tär, det tär att jag inte kan ha ett mera normalt förhållande till mat. Det tär att varje slags diet jag provar får ätstörda dimensioner på nolltid. Det tär att läsa insändare som pappa Daniels och inse att så många flickor fortfarande växer upp så som jag har och antagligen kommer att må så som jag gör med min kropp och mitt ätande och i förlängningen min mentala hälsa.

Snälla, snälla sluta hetsa era barn på det här viset. Sluta bara.

Julie
Publicerad 11.09.2016 kl. 22:23

Nedskärningarnas HU

Hej på er!

Här har jag precis den första dagen på Helsingfors Universitet bakom mig. Infotung dag med rundvandríng, anskaffning av bibliotekskort och annat diverse praktiskt. <en helt vanlig orienteringsdag, helt enkelt.

Sorgligt var ändå att märka hur vårens nedskärningar genomsyrar hela universitetet. Den tunga sttämningen ligger som en våt trasa över hela kampuset. Mellan raderna är budskapet: "det finns ingen som hinner svara på er frågor. Vi är överarbetade. Vi omstrukturerar. Allt är kaotiskt. Det är inte samma universitet som för några år sedan."

Men det ska nog blir bra. Tänker jag. Och säger tutorerna. För såklart blir det, så som det mesta blir.

Och jag ser helt sjukt mycket fram emot att få börja koncentrera mig på studierna. Har aldrig riktigt gillat de här introduktionsperioderna. Vill bara get down to business, liksom.

 

Julie
Publicerad 29.08.2016 kl. 22:24

Julie, 26. Reporter/programledare på Svenska Yle. Hon. Mamma. Feminist. Tjock.

Skriver om barnet jag aldrig skulle ha (men vilken tur att jag ändrade åsikt), om jobbet, om mitt psykiska mående som stundvis är inte-så-bra och - ibland när det kokar över - feminism och genus.

Jag twittrar också. Och instagrammar.

Linked In.

Kontakt: julie.ebbe@yle.fi

Follow on Bloglovin

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

BLOGGAR JAG LÄSER, LÄS DU OCKSÅ

Anne
Björn
Blondinbella
Catzo
Ellen
Eva
Fanny och Nanne - Magpåsarna
Frida
Helena
Kaisa
Lady Dahmer​
Muffins
Rebecca
Sandra
Wait but Why

BEST OF

"Det är ett mirakel att du är gravid"
Privilegiet
"En riktig karlakarl"
Tips inför kvinnodagen
Pojkfärger och flickfärger
Mätt på idioti
Ett litet steg för mänskligheten, ett stort steg för mig
De stora, stora känslorna
Gudrun Schyman
Döden, döden, döden #2: radera de döda
En studie i selfies

MATERIAL PÅ ANNAT HÅLL

Det är inte boken som konverterar, det är sällskapet
"Jag kan inte fixa hela Indien men jag kan hjälpa några"​
Fyra år sedan gruppvåldtäkten i Delhi - vad hände sedan?​
Barn med funktionsnedsättning måste också höras​
Välkommen till Lilla Berlin
Sexuella trakasserier på jobbet
"Akta dig för skåpbilar" - den moderna tidens fula gubbe​
Uppsägningarna vid HU - "Bandet till universitetet borta"
Valdebatt: ”Esbo ger sina pengar åt skattesmitare”​
Valdebatt: "Folket behöver mera poliser"​
Hotellkung: Vi norrmän ger oss inte​
Gudrun Schyman: Klart Helsingfors behöver genusplogning​
Tusentals ägg gömda i Munksnäs​
"Helsingfors är både by och storstad"​