"Alarmet lämnades utan åtgärd"

Så stod det på min telefon i fyra enskilda notiser i morse. "Alarmet lämnades utan åtgärd". Om min telefon hade varit självmedveten hade den säkert gråtit och skrikit av förtvivlan åt att den ringt så gott som non-stop i en timme utan att jag vaknade av det.

Kan ni förstå? I EN TIMME! Klockan var ställd på 7, 7:15 och 7:30 och 7:45. Alarmet slutar ringa av sig själv efter 10 minuter. Så från 7-7:10, 7:15-7:25, 7:30-7:40 och 7:45-7:55 har min väckarklocka ringt. Jag vaknade av mig själv ganska prick åtta och ville bara kolla vad klockan var. Vilken jävla tur det.

Mina grannar måtte älska mig.

Julie
Publicerad idag kl. 09:21

Spontan, blödig liten kärleksförklaring

Så åkte han iväg igen, mannen i mitt liv, på teaterturné. Den här gången bär det mot Prag, Köpenhamn och Helsingör. Återvänder gör han först i mitten av augusti. Bröl. Har redan ledsamt.

 

Selfiefail från vappen.

Om en månad har jag och han varit ett par i fem år (med de där några "det är nog bäst att göra slut, eftersom distansförhållanden inte fungerar"-avbrotten, men de räknas knappt). Tänk vad tiden går och att jag aldrig, aldrig tröttnar.

Måste se till att få bröllopet till stånd snart. Hör du, mannen! Dags att boka Uspenskij.

Julie
Publicerad igår kl. 23:57

En liten grön tumme

Mormors porslinsblommor var riktigt vackra, som alltid. Sedan skröt jag med min Moses stentavlor som blommade tidigare i våras, varpå hon bad om en stickling från min planta. Ett blad står för tillfället och rotar sig i ett glas vatten. 

 

Slutet av maj, min blommande Moses stentavlor.

Något konstigt har hänt med mig i takt med att jag blivit äldre: jag är plötsligt på allvar intresserad av att hålla mina växter vid liv. Jag gödslar, fixar, pratar, sprutar vatten, plockar döda blad, köper fancyga vattningssystem, pysslar om, byter mylla, läser på och står allt oftare på grönavdelningen på Stockmann och suktar efter nya, exotiska krukväxter.

Kanske det finns en liten grön tumme i mig, trots allt.

Julie
Publicerad igår kl. 09:23

Porslinsblommor

Bakgrund: för 1½ år sedan fick jag en stickling från min mormors porslinsblomma. Den växer och frodas, men än har jag trots alla tricks inte lyckats få den att blomma.

Igår ringde min mormor: "Nå, har din porslinsblomma börjat blomma än?"

"Nej", svarade jag. "Inte än."

"Min har! Vill du komma och titta på den i helgen"

Way to rub it in, Momi. Way to rub it in.

Julie
Publicerad 19.07.2014 kl. 13:08

Vänligen dra åt helvete

Hör och häpna: kommer cyklandes på cykelväg, två uppskattningsvis tonåriga grabbar går på cykelvägen 50 meter framför mig. Ringer i klockan i god tid för att varna att jag kommer. Killarna vänder sig om. Den ena flyttar sig åt sidan till fotgängarsidan som sig bör, men den andra tittar på mig, HÅNLER, vänder sig tillbaka och fortsätter gå.

VA FAN ÄR DETTA FÖR OUPPFOSTRADE SNORUNGSJÄVLAR?!

Huvudet sa poks.

Det värsta är ju egentligen att det inte bara är ouppfostrade snorungsjävlar som struntar i att flytta sig ur vägen för cyklister på cykelvägen. Det är också småbarnsföräldrar som knuffar sina barnvagnar på cykelväg, eller låter sina lite större unga vingligt cykla där folk åker 30km/h, eller till synes helt normalfuntade vuxna individer som går på cykelvägen, hör ringklockan, vänder sig om och tittar, och FORTSÄTTER SEDAN GÅ. Eller står stilla, ser cyklisten komma, orkar inte bry sig.

Vett och lite jävla etikett, people. Hur svårt kan det vara?

Nästa gång en ouppfostrad snorundsjävel hånler åt mig och vägrar flytta sig från cykelvägen ska jag fan köra på hen. Eller vänligt be hen dra åt helvete.

Julie
Publicerad 18.07.2014 kl. 14:02

Jopojopo

Tänkte skriva ett inlägg om byxstorlekar och rumpor som krymper, men tror jag ska nöja mig med att konstatera: att köpa cykel är ungefär det bästa jag har gjort för mig själv hela detta år.

Tror att jag ska ägna veckoslutet åt att ge min fillare lite kärlek. Putsa kullagren, olja alla ställen som går att olja, tvätta. För ett par veckor sedan, då cykeln fick en korg och jag skruvade av styret visade det sig vara ganska rostigt inne i cykelstackaren. Tror inte att dens förra ägare brytt sig särskilt mycket om att älska cykeln.

Men jag ska, för min cykel är bäst.

Här tillsammans med sambons gröna jopo. Ja, vi har likadana, vi är ett just ås äckligt par som du tror. Fattas bara matchande tuulipukun, vet ni, och så är vi så gott som gifta!

Julie
Publicerad 18.07.2014 kl. 06:46

"The fact that anything exists at all is quite troubling, really"

Har hängt på reddit under sändningen idag, skummat runt bland rubriker lite lojt under låtarna. Brukar inte hemskt ofta hitta något intressant, men idag snubblade jag faktiskt över en tråd som gav mig sådan existentiell kris att en sådan har jag inte känns sen jag första gången tänkte tanken att det kanske finns något mer utanför vårt universum (universum expanderar, enligt den logiska förmåga jag besitter måste universum ju rimligtvis expandera i något. Vad är detta något?). Eller som gången jag kom till insikten att ingenting är ett falskt påstående, för allting är någonting. Till och med vakuum. Vakuum är någonting. 

Hursomhaver. Här är tråden, där också rubriken till detta inlägg kommer ifrån: What is the strangest true fact about the universe that we typically donät consider every day?

Enjoy!

Julie
Publicerad 17.07.2014 kl. 10:59

Snabbrecension av biomaraton

Film nr. 1: Edge of Tomorrow

Bra! Fräsch att se Emily Blunt den här typen av action. Välgjord, trots de konstanta hoppen tillbaka i tiden aldrig tråkig. Stockplot, men finurligt förverkligad så att den inte kändes tjatig eller gammal. Tom Cruise ger mig fortfarande äckelchills pga äcklig, men bra skådis är han, det kan man inte förneka.

Film nr. 2: Snowpiercer

Skit! Som Hunger Games, fast här lämnar de aldrig tåget. Förutsägbara plottwists, skamlöst användande av urkorkade klischéer, karaktärerna uppenbart rippade från andra filmer/böcker/dyl. MEN måste medge att vissa scener var snyggt gjorda och gav storyn en obehaglig twist i situationen. Många frågetecken blev hängande, åtminstone för mig. Den viktigaste av dem: var i all världen sover överklassen på tåget? Nåja.

Karaktär rippad rakt ur Hunger Games

Film nr. 3: Transformers: Age of Extinction

Urtråkig! För det första en hel evighet lång. För det andra: man orkar se Transformerslagsmål exakt en gång, resten av filmen är i princip repriser av första fajten. Om och om och om igen. Inget annat gör dom i hela filmen än slåss. För det tredje: hur många olika läger av bad guys kan det riktigt finnas i en och samma film? Vi har den onda forskaren, den onda CIA-agenten, de onda decepticons (v 2.0) OCH en ond bounty hunter-transformer. Dessutom är Optimus Prime en riktig surpuppa hela fimen igenom. Snark. Det ska jag ge filmen: de otaliga slagsmålsfilmerna var nog snygga och minimalt blurriga så man såg faktiskt vad som hände ganska ofta. I övrigt: det är helt ok att somna efter en timme.

Huh. Gotta love that superpäivä på finnkino. Alla tre filmer till ovanligt förmånligt pris, med 20 minuter mellan varje film. Det var kul!

Julie
Publicerad 17.07.2014 kl. 10:03

Jag är sämst

Nåja, det blev inte mycket till inlägg igår. Det är väldigt lättförklarat: dagen blev plötsligt fullspäckad av cykelturer till Tölö och besök till veterinär. Plötsligt var det kväll och läggdags, och jag tuppade av ganska direkt.

Jag tror vi får ta det imorgon, för idag är det biomaraton. Sambon märkte att Finnkino har nån slags rabare, så han bokade in två filmer till idag. Kanske tre, om den vi vill se skulle råka gå där emellan. Annars går vi ut o äter då.

Han är bra, min karl. Bjuder på bio, och sådär. Kärlekkärlek.

Julie
Publicerad 16.07.2014 kl. 06:42

Ilosaari: vorspiel

God morgon!

Efter att ha kämpat mig igenom en arbetsdag på ren adrenalin (och koffein) och sedan sovit i närmare 12 timmar (i en riktig säng!) har jag nu landat i vardagen igen.

En mera utförlig rapport från Ilosaari kommer senare idag, bara jag samlat tankarna och bilderna lite. För stunden tänkte jag bara konstatera att: a) jag är uppenbart inte ännu för gammal för att orka sova två nätter i tält och en tredje på sittplats i ett nattåg, för att sedan fara rakt på jobb, b) jag blir tydligen visst brun! Det, eller så är jag fortfarande täckt i damm efter helgen, samt c) VITSI HAIM ÄR BRA!!!!

Mera om detta senare, som sagt.

Julie
Publicerad 15.07.2014 kl. 09:06

Julie. 24. Helsingfors. Nyhetsreporter/programvärd på Yle Huvudstadsregionen, med ett förflutet som programvärd på Yle X3M. Privat är jag en kattälskande hundmänniska förlovad med en jämtlänning. Det jag skriver här är mina högst privata och personliga funderingar.

Jag twittrar också. Och instagrammar.

Utbildning och jobberfarenheter mera utförligt på Linked In.

Kontakt: julie.ebbe@yle.fi

Follow on Bloglovin

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

19.07, 15:08Porslinsblommor av emzi
18.07, 10:52Jopojopo av emzi
09.07, 08:54Sjukligt av Anne
07.07, 17:48Sjukligt av emzi