Papp miin

Nä vad härligt! Min pappa, som i somras flyttade till Köpenhamn, kom på besök igår! Han jobbar kvar på samma firma som innan flytten och måste titt som tätt komma till Helsingfors.

Det blev middag hemma hos oss, där också mina systrar närvarade. Älgburgare, vin och Wienernougat. Och mycket fiilis, skratt och - framför allt - danska! Jestas vad skönt det var att babbla bort. Stackars sambon, som inte riktigt hänger med i svängarna på danska. Nåh, han lär sig. Den dagen vi ska ha kids kommer det nämligen att bli det andra hemspråket.

Tyvärr tenderar den här typen av ttillställningar att dra ut på tiden och jag kom i säng helt på tok för sent. Det får det nu vara värt.

Julie
Publicerad igår kl. 09:06

Julmarknadsyra

Glad five-o-clock-in-the-morning-selfie på er bara!

 

 

Nya örhängen. För en lite mer hanterbar måndag.

A photo posted by Julie Ebbe (@juliaedde) on

 

Var på julmarknad på Kabelfabriken igår med en vän. Marknaden var ENORM. Alltså helt sjuk. Vi gick lite lojt igenom hela - det tog tre timmar.

Eftersom jag redan inhandlat alla julklappar för i år, så köpte jag bara saker åt mig själv. Till exempel örhängena ovan. Kunde bara inte låta bli, dom var så fiilis! 

Julie
Publicerad 15.12.2014 kl. 10:13

Jag somnade

Jag vet inte om jag kanske blir lynchad nu, men alltså KAJ på Vasa teater. Gör det sig bara inte bra på tv, eller vad är det frågan om? För det var nog inte bra. Att de tre planerade föreställningarna på en liten scen blev 14 (eller vad det nu var) slutsålda föreställningar på den stora - I just don't get it.

Samtidigt som mina kolleger kiknar av skratt när de tittar på Siisti mopo iakttar jag videon och konstaterar att nåh, så roligt var det nu ändå inte. Jag tänker att det är för att jag är så trött som humorn lämnat mig, men kanske det bara är så att KAJ helt enkelt inte är min grej? Är jag för mycket barfota för att fatta österbottenshumor, eller är jag bara torr?

Ja, inte vet jag. Det enda jag vet är att jag somnade en halvtimme in och vaknade tre för lite te, smörgås och På spåret. Sprittande fredag, non?

Julie
Publicerad 13.12.2014 kl. 11:31

Att glad fredag bara

Sitter ensam hemma. Med huvudvärk. Är hungrig men orkar inte tillaga någon mat. Det är en aning eländigt, det.

Dessutom var lunchen ganska äcklig idag. Jag brukar inte vara den som klagar på mat (jag menar, har ni sett hur jag ser ut?) men idag var det nog bara asigt. Helt bra i teorin: kikärts-batatgryta med ris. Sanningen var överkokt, vått ris och någon slags sörja som mest smakade curry. Blä.

Inser att detta blev världens tråkigaste blogginlägg. Något rafflande på det? Nä, inte ännu. Det kommer runt jul, det rafflande. Lovar.

Eller ja, såpass rafflande kan jag vara att jag avslöjar att jag fått en diagnos på mitt huvu! Mild panikstörning. Ja, och så har jag haft lite otur med mängden traumatiska upplevelser i mitt liv. De två går säkert hand i hand på något sätt. Det blir terapi för hela (kela)slanten. Det är skönt, trots att själva attackerna inte varit närvarande på ett par år nu. Trassligt i huvudet för det, lika bra att börja nysta.

Att sådant. Kanske en ska kika lite på KAJ på teve nu då. Riktigt klassisk gammalteve. Off-demand, så att säga. Höhö.

Fan, det har redan börjat.

Julie
Publicerad 12.12.2014 kl. 21:11

Årstidsrätta rätter

Idag bjuder en av lunchrestaurangerna på yle på panzanellasallad. "Vad är det?" frågade jag. Ingen visste.

Så jag googlade. Panzanella är en härlig, italiensk sommarsallad!

Sommarsallad.

I mitten av december.

Nåja. Why not.

Julie
Publicerad 11.12.2014 kl. 12:56

En mycket kort recension

...av The Hobbit: The Battle of the Five Armies.

Filmen var bra, det kan man inte förneka. Den som förväntar sig fart och fläng och många scener där det hoppas, studsas och krigas på alla möjliga och omöjliga ställen kommer inte att bli besviken. Väldigt snygg är den också! Miljöerna, scenerna, kostymerna - allt.

Det är bara så himla synd att det inte alls känns som tredje delen i trilogin om Hobbiten. Den passar av någon orsak inte alls in. Den är fullspäckad - mer än vanligt i Peter Jacksons Tolkien-filmer - av riktigt cheesyga oneliners. Och den ber inte om ursäkt för det. Visst, det är en sjukt underhållande film, men en Tolkien-film känns det inte som. SPOILERVARNING (för den som inte heller läst boken): man blir nästan lite överraskad när Bilbo återvänder till Fylke. Va? Är vi i Tolkiens värld?

Som min sambo uttryckte det: det var världens bästa Power Rangers-film.

3/5 stjärnor. 5/5 ostar.

Julie
Publicerad 11.12.2014 kl. 09:06

Leffadax!

Har haft en exceptionellt fin dag idag (ska återkomma till detta i ett senare skede. Inte senare idag, tyvärr. Senare denna månad. Hoppeligen)! Lunch på Café Esplanad, ett par julklappar inhandlade och sedan en sväng till hundparken innan vinden blev för häftig.

Och ikväll, vet ni! Ikväll är det dags för The Hobbit! Jag är ivrigare än ett barn på julafton. Ska bli så bra!

Jag önskar lite att någon skulle ta sig an Silmarillion till följande. DET skulle först vara ett stordåd.

Julie
Publicerad 10.12.2014 kl. 15:58

På repeat i en hel månad

Denna. Varje morgon i mitt huvud. Inte det värsta som finns, så klart. Men en klarar inte av hur mycket Afzelius som helst.

 

Nu har du den också i huvu. God jul!

Julie
Publicerad 10.12.2014 kl. 06:17

En mycket djup fundering

Innan riset hittade till Finland, vad fyllde man karelska piroger med?

Nu jag tänker på det inser jag att jag inte vet när riset kom till Finland. Var det 100 eller 500 år sedan? Om det är det senare är det kanske inte ett så stort mysterium trots allt.

Julie
Publicerad 09.12.2014 kl. 12:23

Diskussion vi just hade

Jag: nu kokar potatisen. Jag vet sen inte hur länge den ska koka?

Sambon: Inte vet jag heller. Jag har aldrig kokat potatis.

Jag: inte jag heller.

Som bakgrundsinformation kan nämnas att vi är två vuxna människor, 24 och 30 år gamla, som bott hemifrån länge. Längelänge.

Att grattis till oss bara. Få se om det blir någå potis till middagen.

Julie
Publicerad 08.12.2014 kl. 18:48

Julie. 24. Helsingfors. Nyhetsreporter/programvärd på Yle Huvudstadsregionen, med ett förflutet som programvärd på Yle X3M. Privat är jag en kattälskande hundmänniska förlovad med en jämtlänning. Det jag skriver här är mina högst privata och personliga funderingar.

Jag twittrar också. Och instagrammar.

Utbildning och jobberfarenheter mera utförligt på Linked In.

Kontakt: julie.ebbe@yle.fi

Follow on Bloglovin

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

15.12, 18:33Julmarknadsyra av emzi
09.12, 21:23Min inre fågelnörd av catzo
03.12, 23:19En riktig succé av lilian