Överraskning

För ett par månader sedan kom sambon hem och närmast studsade av iver. 

"Jag har en överraskning till dig! Men jag kan inte säga vad det. Jag vill så säga vad det är! Men jag kan inte. Hihiii!".

Jaha, undrade jag då, när får jag veta vad överraskningen är?

"28 november"

28 NOVEMBER?!?!?!?

Väntan är över. Ikväll får jag veta vad överraskningen är. Vet inte ännu heller, annat än att jag ska ha på mig fina, oömtåliga kläder. Om ni vet får ni inte berätta!

Min syster ska vara barnvakt. Oberoende vad det är ska det bli kul att komma iväg på tumis.

Julie
Publicerad igår kl. 14:30

Stress

Min föräldraledighet tar slut om en dryg månad och jag har inte lyckats landa mig ett jobb.

Som det ser ut nu får jag försöka klara mig på inhopp tills något mer långvarigt dyker upp. Det stressar mig.

Försöker trösta mig med att jag alltid hittils lyckats landa på fötterna i situationer som dessa. Det kommer att lösa sig även denna gång. Men jag tillåter mig sörja att jag inte fått de jobb jag sökt och som jag verkligen velat ha.

För det suger. Man känner sig världssämst och kass. Börjar undra om man bara inbillar sig att man är bra på det man gör, att ingen idats säga att man egentligen suger.

Usch.

Julie
Publicerad 25.11.2015 kl. 13:09

Hundcirkus

Vi har min mammas hund på besök över dagen. Familjen är i Chile och min syster, som bor i huset medan de är borta, har en 11 timmars arbetsdag så Nuppu har kommit till oss.

Nuppu är redan en gammal dam. Belgisk vallhund-blandningen fyllde 11 i somras, på Odins beräknade födelsedatum (dvs två veckor innan han sedan äntligen såg dagens ljus).

 

 

Vissa har tillräckligt långa ben för att hoppa upp i soffan, andra har inte.

A photo posted by Julie Ebbe (@juliaedde) on

 

Hela förmiddagen har varit en enda cirkus för Spock kan naturligtvis inte hålla sig ifrån henne. Förutom när hon hoppar upp i soffan. Dit räcker hans korta ben i alla fall inte.

Att en sådan fredag hos oss. Hur är det med er? 

Julie
Publicerad 20.11.2015 kl. 15:44

HP AND THE CURSED CHILD!!!!!

Jag fegar ALLTID ur när det gäller once in a lifetime-grejer som är dyra och potentiellt kräver att man åker utomlands.

Men det här kunde jag inte skippa. Jag kunde bara inte.

I mars 2017 ska jag och sambon på teater i London!

 

 

A photo posted by Julie Ebbe (@juliaedde) on

Julie
Publicerad 18.11.2015 kl. 19:42

Att vara pojkförälder

Nu är ju pilten fortfarande väldigt liten och uppfostran består till största delen av att sköta om hans grundbehov; närhet, mat, hygien, lek och skratt. Men jag tänker mycket på hurdan uppfostran vi ska tillämpa i takt med att han blir större.

Jag måste medge att det känns svårt att uppfostra en med snopp. Jag vill att han ska växa upp och bli en empatisk, mjuk människa med sunda värderingar och syn på sig själv och andra. Jag vill erbjuda honom alla möjligheter att förverkliga sig själv och inte behöva spela enligt de märkliga normer vårt samhälle lever efter. 

I tankarna har det kännats enklare med en liten unge med snippa, det där med att gå emot könsnormerna. Kanske också för att jag av någon anledning alltid föreställt mig vara förälder till flickor, vilket i sin tur säkert beror på att jag är uppvuxen med bara systrar.

Hittils har jag i alla fall ansträngt mig till det yttersta för att skala bort allt onödigt könande. Pratar inte längre om flickor och pojkar eller kvinnor och män - andra är barn och vuxna, människor, personer, typer. Och Odin är Odin. Rättar inte heller när folk antar att O är en flicka (vilket händer rätt ofta). Det spelar ju ingen roll.

Jag vet inte. Jag försöker lita på att mina egna grundvärderingar och tankar om världen och livet lite automatiskt ska peka mig i rätt riktning. Jag är dock bara människa, en människa som vuxit upp i en mycket ljusröd-ljusblå värld. Säkert kommer också jag att fela.

Julie
Publicerad 16.11.2015 kl. 21:30

Kakihumor

 

Förlåt.

A photo posted by Julie Ebbe (@juliaedde) on

Julie
Publicerad 16.11.2015 kl. 19:54

Mammas lilla geni

I onsdags var en milstolparnas dag av två orsaker:

1) Odin vände sig från rygg till mage för första gången.

2) Jag vågade mig till babycafé för första gången.

Detta skedde dessutom samtidigt.

Där satt jag på Lilla luckans golv och berättade hur Odin inte ännu vänder sig hela vägen, bara på sidan. Så gick det inte fem minuter så låg han plötsligt på mage!

Jag börjar förstå det här att föräldrar blåser upp minsta lilla sak som deras barn lär sig till världens största händelse (min mamma jublade och firade när min bror för första gången tog en näve mylla ur blomkrukan och kastade det på golvet). Mitt lilla barn, geniet, har listat ut hur man vänder på sig!

 

IMG_20151112_112742

Jag är stoltast i byn.

Babycafé var för övrigt hur trevligt som helst, det gör vi definitivt om.

Julie
Publicerad 16.11.2015 kl. 01:54

Goderafton

IMG_20151114_204023~2

Sitter här och funderar på hur jag ska få fart på bloggandet igen. Varför? För att jag klippte håret igår.

Det är något magiskt med ny frisyr. Man blir helt lyrisk. Allting är nytt, allting är möjligt. Jag vill börja rita, skriva, jobba, fota igen. Bara för att jag kapat av hälften av håret och färgat det mörkt.

Och blogga. Jag vill verkligen börja blogga. Problemet är att jag skulle vilja kunna mobilblogga men om det var svårt förr så är det omöjligt nu. Man ser inte vad man skriver i textfältet, nämligen.

Det är inte ofta jag startar laptopen nuförtiden, mest för att jag inte har tid. Men mobilen har jag ju i handen konstant.

Jag kunde naturligtvis byta portal men jag känner att jag inte riktigt orkar. Har bloggat på ratata sedan start (bortsett från x3m) och här känns det bekant och tryggt. 

Ett steg har jag ändå tagit i rätt riktning: jag har återaktiverat mitt flickr-konto. Det var något av en ruljans, för jag har inte använt det sedan innan de gick över helt till yahoo. Fick ta hjälp av kundservice för att komma åt kontot, men nu har jag. Det betyder att det blir tusen gånger lättare att lägga in bilder - också sådana som jag inte lägger upp på instagram.

Nu bara jag skulle få till en lite mera attraktiv layout på eländet så ska det nog bli bättre (säger jag för femtioelfte gången. Men den här gången menar jag det! Ja, det gör jag faktiskt.

Det var det för den här gången. Lämnar er här med en selfie tagen tillsammans med avkomman, igår kväll när vi ännu var lyckligt ovetandes om vilka hemskheter som ägde rum nere i Paris. Bastun kallar här. Puss!

 

IMG_20151113_181546
Julie
Publicerad 14.11.2015 kl. 21:00

Alla pappor och babysim

Den första farsdagen för sambon har varit en fullspäckad en - hans far har varit på besök från Sverige över veckoslutet och så drack vi farsdagskaffe hos min far.

Det är första gången dom träffats, min pappa och hans. Lite konstigt, med tanke på att de delar barnbarn.

Nåjo.

Förutom kaka och kaffe har vi hunnit med babysim för första gången. Odin var världens modigaste lilla fyramånaders - inte ett gnällpip kom det ut honom utan han var bara glad hela halvtimmen.

Sambon saknade badbyxor (han äger bara de där förbjudna badshortsen) så den här gången var det bara jag i bassängen. Nästa gång går vi i alla tre.

Simsim.

Julie
Publicerad 08.11.2015 kl. 20:03

Döden all around

Livets förgänglighet blir aldrig så tydlig som när man får barn. Så har i alla fall jag upplevt det. Vetskapen om att livet är skört och ingen självklarhet har bara fått än starkare konturer.

Jag har tänkt på min hädangångna farfar väldigt mycket de senaste veckorna. Han dog plötsligt och snabbt en vanlig vardag i november för 8 år sedan. Det kom som en chock men var lätt att fölika sig med ändå. Farfar var ju gammal, gamla människor ska dö. På begravningen var stämningen tung, men ändå lätt. I sann dansk tradition bjöds det efter själva begravningen på gravöl i samma lokaler där vi bara ett år tidigare firat hans 70-årsdag. Vi mindes livet, gladdes åt det som varit.

Jag var i Danmark nyligen och under besöket bodde jag hos min farmor. Hon har flyttat till mindre sedan farfar dog och klarar sig numera själv. Farfar kommer på tal i förbifarten ofta. "Vad var det för väder förra veckan? Det minns jag inte. Man borde anteckna. Din farfar antecknade allt, varje dag."

Klockan på väggen i vardagsrummet, av den äldre typen som måste dras upp en gång i veckan. "Din farfar drog upp den exakt samma tid, varje vecka".

Jag tänker på allt det min farfar missat de senaste åtta åren: mina två yngre syskon V och M, min pappas bröllop, min 18-årsdag, mitt barn.

___________________________________________________________________________________________

Min farmor är Odins oldemor. Det låter så himla gammalt. Jag minns min egen oldemor, min farmors mamma. Hon var över 90 när hon dog år 2002. Jag var 12 och grät, men förstod ju också att hon var gammal. Gamla människor ska ju dö.

___________________________________________________________________________________________

Min morfar har nyligen fått även sitt andra ben amputerat. Han är pinnsmal och ganska skör, och det var osäkert om han ens skulle överleva att bli nedsövd. Men hade de inte amputerat hade han definitivt dött. Han är en seg stålgubbe, men hur länge till? Han har i alla fall hunnit träffa mitt barn. Det är jag tacksam för och glad att vi hann med.

Att morfar ska dö, det är nåt jag nästan dagligen tänker på nu. Varje samtal som kommer från mamma befarar jag ska vara ett dödsbud. Det har hängt i luften i många år, inte minst för att morfar själv har påpekat att han nog snart dör varje gång man sagt "vi ses snart igen". Men nu är det påtagligt. Nära.

___________________________________________________________________________________________

Mina föräldrars föräldrar är gamla. Det är ett faktum att de inte har länge kvar i livet. Det har börjat höras på min farmor också. Hon pratade om någon gammal vän som bor i Australien och vars fru är från Singapore. "En sista resa skulle jag vilja göra innan jag dör och det är till Singapore. Det är ett så vackert ställe".

Och när de en gång alla har lämnat jordelivet är det mina föräldrar som blir de där gamla. Kanske så gamla att de hinner uppleva barnbarnsbarn. Och efter dem är det min tur. Och sedan mina barn.

Självklarheter, så klart. Men det har blivit så himla påtagligt sedan Odin föddes. Mina föräldrar har blivit morföräldrar, de där som Odin kommer att tänka att är gamla och ganska lätt borde kunna hantera när de dör, för gamla ska ju dö.

Jag står knappt ut med tanken på att mina föräldrar ska dö en dag. Eller jag själv. Jag har inte förlikat mig med döden, inte på långa vägar. Hoppeligen har jag ändå tid på mig. Att dö nu och inte se mitt barn växa upp är helt enkelt inte ett alternativ.

Julie
Publicerad 05.11.2015 kl. 14:05

Julie. 25. Helsingfors. Mammaledig reporter/programvärd. Privat är jag en kattälskande hundmänniska förlovad med en jämtlänning. Det jag skriver här är mina högst privata och personliga funderingar.

Jag twittrar också. Och instagrammar.

Utbildning och jobberfarenheter mera utförligt på Linked In.

Kontakt: julie.ebbe@yle.fi

Follow on Bloglovin

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Senaste kommentarer

16.11, 10:37Mammas lilla geni av emzi
27.10, 11:02We meet again av Cat
16.10, 12:13We meet again av emzi
15.10, 12:18We meet again av Fager Dam